Project Description

Het belangrijkste uitgangspunt bij dit ontwerp is eigenlijk een moment van de dag. 18:00 uur. Een moment waarbij de familie na een dag werken of school weer bij elkaar is. Rond dit tijdstip wordt er vaak ook gekookt en is op Bonaire de zonsondergang bijna dagelijks een prachtig schouwspel.

Het terras (of achterdek) en het zwembad geven een schitterend uitzicht over de baai van Kralendijk, Klein Bonaire en Kralendijk zelf. En het hele jaar door op de zonsondergang in het westen. De keuken fungeert tevens als poolbar, er is dus altijd direct contact tussen degene die kookt en eventuele gasten of de familie.

Wat op Bonaire in het algemeen geldt, maar niet specifiek voor deze kavel is dat je rekening moet houden (maar ook gebruik kunt maken) met een heel anders klimaat. Op Bonaire heerst een steppe-klimaat, wat zich kenmerkt door lange perioden van droogte. Maar als het regent, dan krijg je letterlijk een tropische stortbui op je dak. Door de geografische ligging van Bonaire waait de passaat wind hier 300 dagen per uit het oosten. Dit wil je gebruiken om koel buiten te kunnen zitten.

Andere aspecten naast wind en regen zijn natuurlijk zon en uitzicht. Ook muggen en stof zijn belangrijke factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Een woning met twee lagen, waar mijn eerste ideeën en voorkeur naar uitging, was door de bouwregelgeving net niet mogelijk. Door zo te spelen met de helling van ons kavel is het wel gelukt een carport en de pompkamer mooi te verwerken in de split-level structuur van de woning.

Huidige staat van de bouw

Terug naar Portfolio